یادداشت دکتر قنادپور به مناسبت روز ملی فناوری فضایی

34999 Views

دکتر سید امیرمهدی قنادپور، ​​​​​​​​​​​​​​رئیس دانشکده فناوری های نوین و مهندسی هوافضا؛ به مناسبت 14 بهمن  "روز ملی فناوری فضایـی" یادداشتی منتشر کرده است که در ادامه می‌خوانید:

 

​​​​​​​

روز ملـی فنـاوری فضایـی

 

جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم‌ها، در دستیابی به دانش فضایی در میان کشورهای منطقه در سطح بالایی قرار دارد و توانسته است با اتکا به منابع انسانی متخصص و تکیه بر دانش بومی، زنجیره کاملی از ساخت و پرتاب ماهواره به فضا را داشته باشد. در حال حاضر کشور ما از نظر علم فضا یازدهمین کشور جهان و نخستین کشور منطقه است و در میان ۱۰ کشور برتر دارای دانش فناوری فضایی قرار دارد. بر همین اساس جمهوری اسلامی ایران در روز ۱۴ بهمن ماه سال ۸۷، پس از پرتاب ماهواره "امید" به مدار (به عنوان نخستین ماهواره ایرانی)، این روز را با هدف گرامیداشت تلاش‌های علمی دانشمندان به نام "روز ملی فناوری فضایی" در تقویم کشور ثبت کرد.

کشورهای ثروتمند و توسعه یافته با سرمایه‌گذاری مناسب در حوزه فضا، بدنبال سودآوری بالا هم در کوتاه مدت و هم بلند مدت هستند و بر طبق آمارها مشخص شده است که نه تنها کشورهای توسعه یافته، بلکه کشورهای در حال ‌توسعه نیز با هدف بهبود وضعیت اقتصادی، سرمایه‌گذاری در حوزه فضا را آغاز کرده و نتیجه‌های مطلوبی نیز گرفته‌اند. از جمله این سرمایه‌گذاری‌ها می‌توان به سرمایه‌گذاری در حوزه صنعت ماهواره اشاره کرد که شامل رسانه‌ها و ارتباطات ماهواره‌ای، ماهواره‌های مخابراتی، ماهواره‌های تحقیقاتی و... می‌شود. رشد سریع مخابرات ماهواره‌ای و پیش‌‌بینی چندین برابر شدن بازار درخواست مشاهده زمین در آینده نزدیک از یک طرف و همچنین شناخت عظمت و نظم حاکم بر جهان و آسمان‌ها و تعمق در حکمت و قدرت خالق جهانیان از طریق گسترش علوم و فناوری‌ها و اکتشافات فضایی از طرف دیگر، از جمله مواردی هستند که اهمیت اقتصادی و معرفتی فناوری‌های مرتبط با حوزه فضایی را نشان‌ می‌دهند؛ از این رو در سند جامع هوافضای کشور، بر "استفاده حداکثری از توان داخلی و فعال‌سازی ظرفیت‌‌ها"، " ایجاد مشارکت حداکثری تمام فعالان و نهادهای مؤثر"، "تولید علم بومی و علوم مرتبط با بخش هوافضا با تکیه بر مبانی معرفتی اسلامی" و "بهره‌برداری از سرریز فناوری هوافضا در سایر بخش‌‌ها" تاکید شده است. فناوری فضایی مجموعهای از دانش‌ها و فناوری‌های مرتبط با بررسی فضای اطراف کره زمین است و اغلب فناوری‌های جدیدی که مرتبط با فضا تولید شده، بعدها در فعالیت‌های اقتصادی دیگر مورد بهره‌برداری قرار گرفته است. به همین علت، رشد و توسعه فناوری فضایی از اهداف اصلی کشور جمهوری اسلامی ایران می‌باشد که هم سبب ارتقای کیفیت زندگی مردم و هم موجب بالا رفتن سطح علمی و فناوری کشور می‌گردد به گونه‌ای که تولید محصولات فضایی زمینه‌ساز پیشرفت انواع‌ دیگر فناوری در حوزه‌های مواد و متالورژی، کامپیوتر، مکانیک، الکترونیک و... می‌شود. بنابراین بستر‌سازی و توسعه این فناوری و استفاده فراگیر از آن برای کشورمان امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.