همکاری علمی عضو هیات‌علمی دانشگاه با نهادهای باستان‌‌شناسی افغانستان

25246 Views

دکتر کورش محمدخانی، عضو هیات علمی گروه باستان شناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی و متخصص آرکئوژئوفیزیک به دعوت هیات باستان‌شناسی فرانسه در افغانستان، رئیس باستان‌شناسی افغانستان و خدمات فرهنگی آقاخان در افغانستان؛ برای بررسی آرکئوژئوفیزیک در محوطه باستانی «بالاحصار کابل»، از تاریخ 8 خرداد ماه 1400 به مدت یک هفته به شهر کابل سفر کرد.

ایشان ضمن انجام بازدید از محوطه و امکان سنجی بررسی‌های میدانی ژئوفیزیکی در محوطه، اقدام به بررسی تجهیزات و امکانات دستگاهی موجود نمود.

برگزاری کارگاه تخصصی کابرد روش‌های ژئوفیزیک اکتشافی و مستندنگاری در باستان‌شناسی، از دیگر اهداف این سفر بود. در طی این مدت ایشان ضمن راه‌اندازی دستگاه‌ها و نرم افزارهای تخصصی برداشت مغناطیسی، بخش‌هایی از محوطه بالاحصار را نیز با روش مغناطیسسنجی بررسی کرد. به دلیل وجود بقایای تسليحات جنگی چون تانک، توپ، گلوله و ترکش‌‌های فراوان در سطح زمین، توصیه شد که ابتدا محوطه کاملاً پاکسازی شود تا از ایجاد نویزهای مغناطیسی در تهیه نقشه‌های ژئوفیزیکی جلوگیری و سپس اقدام به بررسی میدانی در محوطه گردد.

 همچنین کارگاه تخصصی یک روزه آرکئوژئوفیزیک و مستندنگاری در باستان‌شناسی توسط دکتر محمدخانی با حضور بیش از هفتاد نفر از استادان و دانشجویان باستان‌شناسی دانشگاه کابل، باستان‌شناسان هیات باستان‌شناسی فرانسه در افغانستان و اعضای ریاست باستان‌شناسی افغانستان برگزار شد که بسیار مورد توجه محققان قرار گرفت.

محوطه باستانی بالاحصار، قلعه‌ای واقع بر کوهی در مرکز شهر کابل است كه لایه‌هایی فرهنگی از دوره کوشانی، مغول و عصر حاضر را داراست. این محوطه وسیع، داراي مساحتی در حدود 50 هکتار است که امروزه تنها ده هکتار آن آزاد و برای فعالیتهای باستان‌شناسی مناسب است و بقیه محوطه در اختیار وزارت دفاع افغانستان قرار دارد.​​​​​​​​​​​​​​

Share: